Categorii
Sfaturi

Tinerii din Chișinău și percepția lor asupra pieței muncii

Pentru 71% dintre tinerii din Chișinău, pachetul salarial este un aspect foarte important, reiese din ultimul studiu realizat de Târgul de Cariere, în sezonul din primăvara al acestui an. De asemenea, jumătate dintre cei care au participat la sondaj spun că ar migra în altă țară, pentru un loc de muncă mai bun. În ceea ce privește munca peste program, 55% dintre respondenți au spus că ar rămâne la locul de muncă în afara orelor, dacă acest lucru i-ar ajuta la dezvoltarea profesională, iar 40% ar lucra peste program pentru recompensa financiară.

Ultimul studiu realizat în rândul tinerilor din Chișinău, care au participat la Târgul de Cariere în primăvara acestui an, relevă date importante legate de tendințele pieței muncii din capitala Moldovei. Astfel, conform răspunsurilor primite de la peste 130 de vizitatori ai evenimentului de recrutare, pentru 71% dintre respondenți pachetul salarial este un aspect foarte important, fiind un factor decisiv în ceea ce privește angajarea într-o companie. Circa 65% au menționat că nu sunt dispuși să-și sacrifice viața personală, pentru a face carieră. Mediul de lucru primează pentru respondenți, ei fiind interesați de aspecte precum siguranța la locul de muncă, atmosfera de lucru din companie, posibilitatea promovării în ierarhie, programe de dezvoltare profesională, condițiile de muncă și colaborarea directă cu șeful.

În ceea ce privește munca peste program, 55% dintre respondenți au spus că ar rămâne la locul de muncă peste program, dacă acest lucru i-ar ajuta la dezvoltarea profesională. În jur de 40% ar lucra peste program pentru recompensa financiară, iar un procentaj de 5% îi include pe cei care ar rămâne peste program și fără beneficii.

Disponibilitatea de a lucra peste program pentru dezvoltare profesională este preponderentă în rândul tinerilor cu vârsta cuprinsă între 16 și 40 de ani. Cei care au peste 41 de ani au declarat că ar fi dispuși să stea peste program dacă există o recompensă financiară.

Ce salarii câștigă tinerii moldoveni?

În ceea ce privește pachetul salarial oferit, cei mai mulți respondenți au un salariu mai mic de 5000 de lei (44%). Următorul prag, de 28%, este cel al angajaților care au un salariu de peste 7000 lei, iar 21% dintre participanți la studiu au un salariu între 5000 și 7000 de lei. Majoritatea tinerilor au făcut voluntariat.

În țară sau în străinătate?

Peste jumătate de respondenți ar fi dispuși să migreze oriunde în străinătate pentru un loc de muncă. Mai puțini ar fi disponibili să migreze în Europa pentru un job, respectiv 29%. O pondere de 16% este înregistrată de cei care au menționat că nu sunt dispuși să se mute pentru un loc de muncă. În jur de 69% dintre respondenți s-ar muta în altă localitate cu serviciul dacă li s-ar oferi un salariu mai mare. Totodată, ei au spus că ar fi dispuși să se mute dacă ar exista posibilitatea de promovare la locul de muncă.

Majoritatea respondenților au declarat că s-ar muta oriunde în străinătate pentru un loc de muncă, urmat de răspunsul că oriunde în Europa. Pe al treilea loc a fost răspunsul că nu ar fi dispuși să se mute. Atât femeile, cât și bărbații s-ar muta pentru un loc de muncă în străinătate. Mai ales cei tineri, cu vârsta până în 40 de ani, majoritatea fiind absolvenți de studii superioare.

Circa 54% și-ar muta locuința dacă locul de muncă ar fi în domeniul lor de interes, iar 51% s-ar muta în altă localitate dacă li s-ar oferi locuință de serviciu. Aproximativ 47% dintre respondenți și-au schimbat de 1-3 ori locul de muncă până acum, iar în jur de 26% au schimbat peste 3 locuri de muncă.

O pondere de 27% dintre respondenți nu au lucrat niciodată, aici fiind incluși tinerii  cu vârsta între 16-20 de ani. Cei cu vârsta între 31-40 de ani și-au schimbat cel mai des locul de muncă. Motivul predominant pentru care respondenții și-au schimbat locul de muncă a fost salariul prea mic. Totodată, 26% au simțit că nu sunt apreciați la justa valoare, fapt ce i-a determinat să-și schimbe jobul.

Alte aspecte importante cu privire la relocare sunt posibilitățile de promovare, locul de muncă să fie în domeniul meu de interes, să-mi ofere locuință de serviciu, să-mi ofere mașină de serviciu, angajatorul să fie o firmă de prestigiu. Pe ultimele locuri s-au situat aspecte precum dimensiunea orașului în care s-ar muta.

Orientări

Pentru edițiile viitoare, candidații care au participat la Târgul de Cariere Chișinău au declarat că sunt interesați de joburi în IT & Software (16%), respectiv Marketing (12%). Cu un procent de 8% s-au clasat cei interesați de joburi în domeniile financiar, retail și ospitalitate. Un interes mai scăzut a fost manifestat față de arealul limbilor străine, al științei, industriei și telecom. Respondenții și-ar dori să existe locuri de muncă mai variate, putând alege dintr-o paletă mai diversă a domeniilor. Prezența companiilor locale și internaționale este o altă temă de interes pentru candidați.

Din punct de vedere al oportunităților oferite de angajatori, respondenții au declarat că ar fi indicat ca aceștia să ofere training-uri și practică în cadrul companiilor, precum și locuri de muncă part-time și pachete salariale atractive. Un aspect important îl reprezintă și transparența din partea angajatorilor, implicit oferirea mai multor informații celor interesați de joburi.

 

Care sunt sectoarele de activitate cele mai populare?

Circa 16% dintre participanții la sondaj au răspuns că activează și s-au specializat în domeniul IT & Software, iar 15% lucrează în domeniul financiar-bancar. Participanții proveneau și din alte sectoare de activitate: Marketing, Retail, Ospitalitate și Auto.

Rezultatele acestui studiu de caz arată faptul că generația tânără este axată pe dezvoltarea profesională la locul de muncă, candidații fiind dornici chiar să-și schimbe domiciliul în vederea unei ascensiuni în carieră. Odată cu trecerea timpului, aspectele precum pachetul salarial și beneficiile ajung în topul cerințelor pentru candidați, iar companiile sunt nevoite să își adapteze ofertele în funcție de doleanțele acestora. În cele din urmă, este necesară o armonizare între angajator și angajat, creându-se astfel un echilibru care să avantajeze ambele părți.

Scopul studiului realizat de Târgul de Cariere a fost de a evalua atitudinea și opinia participanților la târg asupra angajării în câmpul muncii. În cadrul acestui demers au răspuns 131 de vizitatori ai evenimentului. Majoritatea participanților la studiu aveau la momentul respectiv vârsta cuprinsă între 21 și 30 de ani, existând un procentaj de 34% de absolvenți al ciclului de licență.

Târgul de Cariere Chișinău se desfășoară și în această toamnă, pe 21-22 septembrie, la Palatul Național “Nicolae Sulac”. Organizatorii așteaptă peste 3.500 de candidați în cele două zile de eveniment.

Dacă ești o companie și dorești să te înscrii ca angajator la eveniment, trimite un email la companii@targuldecariere.ro sau folosește formularul de înscriere.