Categorii
Sfaturi

STUDIU Care este profilul psihosocial al IT-istului?

Oferta salarială competitivă, preocuparea pentru angajați, timpul pentru viața personală, programul de muncă flexibil sau oportunitățile de dezvoltare în carieră sunt doar câteva dintre aşteptările pe care profesioniştii în IT le au în momentul în care optează pentru un angajator sau altul, arată rezultatele studiului realizat de Universitatea Babeș-Bolyai – prin Institul-STAR UBB și NTT Data în vederea definirii „profilului psihosocial al IT-istului în următorii ani”. 

Scopul studiului a fost acela de oferi o perspectivă detaliată asupra așteptărilor profesioniștilor în IT în ceea ce privește caracteristicile/atributele organizaționale și de a investiga impactul pe care caracteristicile jobului le au asupra atitudinilor față de organizație și asupra performanței la locul de muncă a profesioniștilor în IT.

Cercetarea a urmărit și explorarea așteptărilor generației Millennials în contextul schimbărilor tehnologice și organizaționale produse într-un ritm extrem de rapid, fapt care generează o competiţie acerbă în industria IT.

Satisfacția în muncă a profesioniștilor în IT a fost corelată în mod pozitiv cu câteva dintre principalele aşteptări pe care aceștia le au de la angajatori, respectiv cu oportunitățile de dezvoltare în carieră oferite în cadrul companiei, furnizarea de feedback privind propria performanță, controlul asupra modului și a duratei de realizare a sarcinilor.  De asemenea, caracteristicile activităţii s-au dovedit a fi importante în sporirea implicării în muncă a angajaților, crescând performanța și diminuând intenția de a părăsi organizația.

Munca în echipă şi colaborarea cu colegii, timpul alocat vieţii personale împlinite şi un program de muncă flexibil sunt principalele aşteptări ale reprezentaţilor generaţiei Millennials. 

Analiza și interpretarea științifică a datelor colectate cu ocazia celor trei studii și a focus group-urilor au stat la baza formulării unui set de recomandări privind inițierea unor practici noi în cadrul NTT DATA Romania și potențarea practicilor deja existente în scopul creșterii eficienței organizației pe termen lung.

“Este o piață foarte competitivă. Ne gândim permanent la aşteptările şi nevoile colegilor noştri. Am vrut să lucrăm cu o echipă de cercetare profesionistă şi să avem rezultate pe care ne întemeiem acţiunile de HR”, a afirmat Daniel Metz, CEO al NTT DATA Romania.

Un alt studiu, dat publicității la finalul anului trecut, arată că piaţa IT e de neoprit la Cluj-Napoca. Oraşul a înregistrat cea mai mare creştere a numărului de firme din acest domeniu în ultimii ani: în cinci ani, numărul acestor afaceri aproape s-a dublat. Astăzi, 1 din 11 angajaţi din Cluj-Napoca lucrează în domeniul IT, iar specialiştii spun că acesta este doar începutul.

Peste 100.000 de români lucrează astăzi în domeniul IT, pe cont propriu sau la una din cele 17.000 de firme active şi care în ultima perioadă au înregistrat câştiguri anuale de 4,8 miliarde de euro. Clujul are de departe cea mai mare rată de creştere a firmelor IT, 81%, comparativ cu 38% în cazul Bucureştiului, arata Analiza comparativă a industriei IT din România realizată de Aries Transilvania. 

Unul dintre factorii care susţin creşterea din domeniul IT din Cluj este colaboarea strânsă cu universităţile care încearcă să pregătească tinerii pentru piaţa muncii prin colaborări cu firmele din oraş.

Într-o piață atât de dinamică, Târgul de Cariere Cluj IT este principalul eveniment de recrutare din România, care aduce la un loc cei mai importanți angajatori din Tehnologie. Pe 19-20 aprilie, la Sala Polivalentă din Cluj-Napoca, vor participa peste 40 de companii din domeniul IT, cu oferte de locuri de muncă sau programe de Internship.

Urmărește pe pagina de Facebook a evenimentului toate noutățile.